Akış-Ritim

“Çocukları saygıyla kabul edin, sevgiyle egitin, özgürce yola çıksınlar.” -Rudolf Steiner

Bizim için günlük akış sadece bir program değildir, nefes alıp vermektir. Hem ayrı ayrı her bir çocuğun hem de bütün olarak grubun ihtiyaçlarını dikkate alarak planladığımız akışımızda günlük, haftalık ve yıllık rutinler önceden belirlenir ve çocuklarla paylaşılır.

Her günün bir anlamı vardır. Bunun gibi oturmuş, kendini tekrar eden rutinler… Yani sırada ne olacağını bilmek, çocukların rahatlamalarına ve güvende hissetmelerine izin verir.

Mesela mis gibi ekmek kokuları sarmışsa her yanı günlerden pazartesidir. Kahvaltıdan hemen sonra giyinip yola çıkacaksak o gün orman günüdür yani salı. Misafirimiz bir ressam, bir heykeltıraş; boyalar, ipler, kutular ve renkler ise günlerden Çarşamba, sanat günüdür.

Okulumuzda gün, çocukların hayalleriyle süslenmiş oyunlarla 8.30’da başlar. Bizim için bu, günün kalbidir. Ardından çocukların keyifli ve bol sohbetli kahvaltı saatine mis gibi tereyağlı ekmeğimizin üstüne sürdüğümüz ev yapımı reçeller eşlik eder.

Sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve ikindi atıştırmalığından oluşan üç öğünde kullandığımız tüm gıda malzemeleri ev yapımıdır. Mutlu Gelecek Atölyesi’nin çocukları, çorba için sebze kesmek, ekmek için hamur mayalamak, temiz içerikli temizlik malzemeleri üretmek gibi gerçek yaşam aktivitelerine katılırlar.

mutlu-gelecek-anaokulu (23) (Large)
mutlu-gelecek-anaokulu (55) (Large)

Birbirimizle kurduğumuz bağları güçlendiren, duygularımızı ve ihtiyaçlarımızı ifade etmemize alan açan günü, zamanı, mevsimleri konuştuğumuz çember zamanından sonra hikaye saati başlar. Hikayeler bizi yeni kahramanlarla tanıştırır, hayal ülkelerine götürür.

Her gün dışarı çıkarız. Yağmur ya da çamur, kar ya da güneş… Doğru kıyafetler giydiğimizde en soğuk günlerde bile dışarıda olmak çok keyiflidir. Oyun zamanında tüneller kazar, ağaçlara tırmanır, evler inşa ederiz.

Öğle yemeği vakti! Bahçede oyun sonrasını sıcak yemek kokularını takip eder ve yemek masasında buluşuruz. Yemeğimizi bitirip soframızı topladıktan sonra sınıfta bir çemberde buluşuruz. Dinlendirici bir müzik, kısa bir mola bizi günün ikinci yarısına hazırlar.

Akışta çocuğun hareket ihtiyacı, odaklanmış dingin zamanlar, kendi oyununu kurması ve yönlendirmesi için zaman; düşünmesi, ellerini, kalbini ve bedenini kullanması için yaratıcılık, hareket, sanat ve doğa vardır. Şarkılar söyler, yemekler pişirir, resimler yaparız; doğayla bağlarımızı kuvvetlendirir, keşfederek zihnimizi besleriz. Her bir gün nefes alır verir gibi akar gider, okul saati bitinceye dek.